Tuesday, December 5, 2006

Van lotje getikt.



Vorige zondag “Confessions of a dangerous mind” gezien, een fascinerende film uit 2002 van George Clooney naar de gelijknamige autobiografie van Chuck Barris .

Barris (rol van Sam Rockwell) is, naast een vuilgebekte klootzak en een onverbeterlijke rokkenjager, de snoodaard die in de jaren ‘60 smakeloze, maar razend populaire tv-formats als The Gong Show en The Dating Game (Blind Date) bedacht, produceerde en presenteerde. Volgens zijn autobiografie leidde hij echter ook een geheim dubbelleven als CIA-huurmoordenaar. Zo zou hij de bestemmingen van de reizen die hij weggaf in The Dating Game hebben gemanipuleerd om ze samen te laten vallen met die van zijn geheime opdrachten. Overdag kon hij dan de kandidaten van zijn show ver-maken en ’s nacht anderen dan weer af-maken. Naar eigen zeggen staan er zo'n 100 hits op zijn conto.

Het filmscenario (van de onvolprezen Charlie Kaufman) en de camera’s leggen echter genadeloos bloot (volgens uw dienaar althans) dat Barris, hoewel zelf rotsvast overtuigd van zijn moordenaarsschap, in werkelijkheid nooit of te nimmer ook maar een vlieg het hoekje heeft om geholpen. Maar daarentegen wel behoorlijk last had/heeft van wat in vaktermen wordt geduid als een schizofrene psychose.

Al bij al niet echt verbazend vind ik, het moet zowiezo al danig fout zitten in je bovenkamer wil je draken als The Gong Show of Blind Date kunnen verzinnen.

Heb mij na de film nog de bedenking gemaakt dat er ook rondom ons behoorlijk wat “dangerous minds” rondlopen. Voor het vuist weg : een gepensioneerd judocoach die er van overtuigd is dat hij een waarlijk politicus is; een professor Kerkelijk Recht die zich een talkshow-host waant; een middelmatig auteur die zichzelf een heus voetbalanalyst vindt; een regent/weerman die zich doctorandus in de klimatologie acht; kennissen van jou en mij die zich verbeelden dat...



@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Verwonderlijk : God die in De Standaard van vorige zaterdag 8 (jawel, acht ! - Oh Heilige Achtvuldigheid !) volle pagina's publiciteit voor zich/haarzelf laat plaatsen.
Waarlijk miraculeus : De prijs van de zaterdagse De Standaard gaat net dan, neen niet met 8, maar met 20 cent de hoogte in !

No comments: